Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

26 Σεπ 2018

ΕΔΔΑ 20.9.2018, Gulyan κατά Αρμενίας: Ανεπάρκεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου μάρτυρα κατά την διάρκεια της εξέτασής του από αστυνομικά όργανα

Ο προσσφεύγων στην παρούσα υπόθεση (11244/12)είναι Αρμένιος υπήκοος, ο οποίος γεννήθηκε το 1942 και κατοικείστο Ερεβάν. Η υπόθεση αφορούσε τον θάνατο του 30χρονου γιου του προσφεύγοντος, Levon Gulyan,  κατά τη διάρκεια εξέτασής του από την αστυνομία ως μάρτυρα σε υπόθεση ανθρωποκτονίας. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος βρέθηκε νεκρός στις 12 Μαΐου 2007 στην αυλή του αρχηγείου της αστυνομίας του Ερεβάν, μετά από πτώση του από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, ενώ είχε μεταφερθεί εκεί, προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας σχετικά με την δολοφονία ενός άνδρα που είχε λάβει χώρα τρεις ημέρες νωρίτερα μπροστά από το εστιατόριό του.

Η έρευνα για το θάνατο του Levon Gulyan ολοκληρώθηκε από ειδική υπηρεσία λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, έκτοτε άνοιγε και έκλεινε εκ νέου επανειλημμένα. Κάθε φορά που οι ανακριτές έκλειναν την υπόθεση κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Gulyan προσπαθούσε να ξεφύγει από μια προγραμματισμένη συνάντηση με έναν άλλο μάρτυρα στην ίδια υπόθεση της ανθρωποκτονίας, διότι αυτό θα τον υποχρέωνε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου. Κατά την επανεκκίνησητης έρευνας,  τα δικαστήρια επεσήμαναν πλήθος πλημμελειών, και πρωτίστως το γεγονός ότι οι ανακριτές δεν είχαν εξετάσει τους ισχυρισμούς ότι το θύμα είχε υποστεί κακομεταχείριση κατά την εξέτασή του και στη συνέχεια εκπαραθυρώθηκε. Τα δικαστήρια έδωσαν επίσης επανειλημμένες οδηγίες για την αναπαράσταση των γεγονότων μέσω της χρήσης ομοιωμάτων. Πιο πρόσφατα, η έρευνα περατώθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2012, με το πόρισμα να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρχε ομοίωμα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας αναπαράστασης.

Επικαλούμενος το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή), το άρθρο 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και το άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων καταγγέλλει ειδικότερα τον θάνατο του γιου του κατά την κράτησή του και την αδυναμία των αρχών να προβούνστη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 2 και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στα αγγλικά είναι διαθέσιμο εδώ.