ΔΕφΑθ 799/2024 - Πλήρες κείμενο
Πρόεδρος: Αθανάσιος Ασημακόπουλος, Πρόεδρος Εφετών
Εισηγήτρια: Άρτεμις Κυπριανού
Δικηγόρος: Ελευθέριος Κλιάνης, Βασιλική Παπαλόη (ΝΣΚ)
Ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών∙ αρχή αναλογικότητας∙ η συνδρομή των θεσπιζόμενων προϋποθέσεων (επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού, συνηθειών του ελληνικού λαού και τρόπου λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος, ικανότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της Χώρας και ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτής) παρίσταται κατάλληλη προκειμένου να τεκμηριωθεί ο σύνδεσμος των ανωτέρω προσώπων προς την Ελλάδα, η ύπαρξη γνήσιου δεσμού τους προς την ελληνική κοινωνία, η ένταξή τους σε αυτήν και, τελικώς, η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην Χώρα, η οποία αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας∙ εξάλλου, η μη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ανωτέρω λόγους δεν αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ακόμη και αν ο αλλοδαπός διαμένει επί μακρόν στη Χώρα (άνω της 25ετίας) και, συνεπώς, έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.
Νομικές διατάξεις: άρθρα 5Α ΚΕΙθ, 3 ν. 3838/2010
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:799/2024
ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ Θ’
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 14 Μαρτίου 2024, με την εξής σύνθεση: Αθανάσιος Ασημακόπουλος, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Αλεξάνδρα Μπαρλά και Άρτεμις Κυπριανού, Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων. Γραμματέας η Χαρίκλεια Τσαπακίδου, δικαστική υπάλληλος.
Για να δικάσει την αίτηση ακυρώσεως, με χρονολογία καταθέσεως 21.6.2023 (αρ. καταχ. ΑΚ …/21.6.2023),
του … … του …, κατοίκου Νεάπολης Θεσσαλονίκης (οδός …, αριθμ. …), ο οποίος παραστάθηκε με τον δικηγόρο Ελευθέριο Κλιάνη, που τον διόρισε με πληρεξούσιο, ο οποίος κατέθεσε δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 6 του π.δ/τος 18/1989, περί μη εμφανίσεώς του,
κατά του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος παραστάθηκε με την Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Βασιλική Παπαλόη, που κατέθεσε δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 6 του π.δ/τος 18/1989, περί μη εμφανίσεώς της.
Με την αίτηση αυτή ο αιτών επιδιώκει να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. …/…/…/3.4.2023 απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών).
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της εισηγήτριας, Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων, Αρτέμιδος Κυπριανού.
Μετά την δημόσια συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη και
Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα
Σκέφτηκε κατά τον Νόμο
1. Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αιτήσεως καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (υπ’ αριθμ. … κωδικός ηλεκτρονικού παραβόλου).
2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ο αιτών, υπήκοος Αλβανίας, επιδιώκει την ακύρωση της υπ' αριθμ. .../…/.../3.4.2023 απόφασης της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών), με την οποία απορρίφθηκε η από 11.12.2017 αίτηση πολιτογράφησής του, με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις για την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό, δεν έχει ενταχθεί στην οικονομική ζωή της Χώρας και δεν έχει την δυνατότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή αυτής.
3. Επειδή, ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας (ΚΕΙ), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3284/2004 (Α' 217) -πέραν των τυπικών προϋποθέσεων για την πολιτογράφηση αλλοδαπού, που τάσσονται στο άρθρο 5 αυτού-, ορίζει στο άρθρο 5Α' υπό τον τίτλο «Ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης και εξουσιοδοτική διάταξη», το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3838/2010 (Α' 49/24.3.2010), όπως ίσχυε μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 3 του ν. 4735/2020 (Α' 197/12.10.2020), τα εξής: «1. Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει, πέραν των προϋποθέσεων του άρθρου 5: α. Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. β. Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τις συνήθειες του ελληνικού λαού, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος της Χώρας. γ. Να έχει την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές που τη διέπουν. δ. Να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας, έχοντάς την καταστήσει συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων. Για τη διακρίβωση της οικονομικής ένταξης του αιτούντος λαμβάνονται υπόψη η ύπαρξη σταθερής εργασίας στη Χώρα και η εν γένει οικονομική του δραστηριότητα, αλλά και η διαρκής εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του απέναντι στην Πολιτεία. Για τη διακρίβωση της κοινωνικής ένταξης του αιτούντος λαμβάνονται υπόψη ιδίως η διαμόρφωση συγγενικού δεσμού με Έλληνα πολίτη, η εξοικείωσή του με τα ήθη και έθιμα της ελληνικής κοινωνίας, η συμμετοχή του σε εθελοντικές δραστηριότητες, αθλητικές ομάδες, δραστηριότητες του δήμου και εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 2….», στην δε μεταβατική διάταξη του άρθρου 18 του ν. 4735/2020 ορίστηκαν τα εξής: «1. Η ισχύς των άρθρων 5Α, 6 και 7 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αντικαθίστανται με τα άρθρα 3, 5 και 6 του παρόντος, αρχίζει από την 1η.4.2021. Έως την 31η.3.2021, οι επιτροπές πολιτογράφησης του άρθρου 12 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καλούν σε εξέταση τους αλλογενείς αλλοδαπούς των οποίων οι σχετικές αιτήσεις εκκρεμούν στις αρμόδιες υπηρεσίες. 2. Εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων, αιτήσεις πολιτογράφησης για τις οποίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει οι αρμόδιες Επιτροπές Πολιτογράφησης εξετάζονται σύμφωνα με τη νέα διαδικασία χωρίς την υποχρέωση καταβολής εξέταστρου από τους αιτούντες αποκλειστικά για την πρώτη φορά συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή, η εξέταση της αίτησης συνεχίζεται μετά από την προσκόμιση Π.Ε.Γ.Π. [Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση] και ακολουθείται ως προς τη συνδρομή των λοιπών προϋποθέσεων η διαδικασία που προβλέπεται στις παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 7 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας».
4. Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 5Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3838/2010, θεσπίσθηκαν, στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας πολιτογράφησης των αλλοδαπών, οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, οι οποίες αποσκοπούν στην διαπίστωση της ύπαρξης γνήσιου δεσμού μεταξύ της Ελλάδας και του νομίμως διαμένοντος αλλοδαπού που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια (ΣτΕ Ολ. 1831/2021 σκ. 28). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας απαιτείται, αφενός μεν η τεκμηρίωση της συνδρομής επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας, του ελληνικού πολιτισμού, των συνηθειών του ελληνικού λαού και του τρόπου λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος και αφετέρου η διαπίστωση της δυνατότητας συμμετοχής του αλλοδαπού ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας και της ομαλής ένταξής του στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτής. Εξάλλου, η ένταξη του αλλοδαπού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας και η δυνατότητα συμμετοχής του στην πολιτική ζωή αυτής είναι θέμα πραγματικό, το οποίο πρέπει να προκύπτει από τα στοιχεία που εκτίθενται με σαφήνεια στην έκθεση που συντάσσει κάθε φορά η αρμόδια αρχή, η οποία πρέπει να είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένη (πρβλ. ΣτΕ 1121/2011, 1644/2010, 1883/2009), για τον λόγο δε αυτό επιβάλλεται να αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό, έστω και συνοπτικώς, το περιεχόμενο της συνέντευξης του ενδιαφερομένου (πρβλ. ΣτΕ 208/2012, 28, 1121, 2497/2011, 1644/2010, 2633, 1883/2009).
5. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα εξής: Ο αιτών, υπήκοος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, γεννηθείς στις 28.3.1991 στην Αλβανία, υπέβαλε την από 11.12.2017 αίτηση, με την οποία ζήτησε την πολιτογράφησή του. Επί της αιτήσεως αυτής, συντάχθηκε το υπ’ αριθμ. …/9.3.2021 Πρακτικό της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Α’ Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιθαγένειας Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν προφορικής συνέντευξης που διενεργήθηκε στον αιτούντα, για την διερεύνηση της συνδρομής στο πρόσωπό του των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης. Ειδικότερα, όπως εκτίθεται αναλυτικά στο εν λόγω Πρακτικό, στον αιτούντα τέθηκαν οι ακόλουθες ερωτήσεις: «Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ … Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 1. Ε: Είστε παντρεμένος, έχετε παιδιά; Α: Όχι, ελεύθερος. 2. Ε: Με τι ασχολείστε σήμερα και πού έχετε εργαστεί από τότε που ήρθατε στην Ελλάδα; Α: Ασχολιόμουνα με ρούχα, site, café takeaway. Το τελευταίο 9μηνο δεν εργάζομαι. 3. Ε: Είσαστε ασφαλισμένος τα χρόνια που είστε στην Ελλάδα και τι ασφάλεια έχετε; Α: Στο ΙΚΑ. 4. Ε: Μένετε σε δικό σας σπίτι; Α: Μένω με τους γονείς μου, πριν ενάμιση χρόνο συζώ με την κοπέλα μου, νοικιάζουμε. 5. Ε: Ποια αρχαιολογικά αξιοθέατα γνωρίζετε στον Νομό Θεσσαλονίκης; Α: Λευκός Πύργος, Μέγας Αλέξανδρος – το άγαλμα. 6. Ε: Με ποιες χώρες συνορεύει η Ελλάδα; Α: Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία. 7. Ε: Ποιο είναι το κλίμα της Ελλάδας; Α: Είναι ελαφρύ, δεν έχει ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη. 8. Ε: Ο Θερμαϊκός κόλπος σε ποιο πέλαγος σχηματίζεται; Α: Στο Αιγαίο. 9. Ε: Ποια είναι τα πελάγη της χώρας μας; Γνωρίζετε δύο ομάδες νησιών και σε ποιο πέλαγος βρίσκονται; Α: Αιγαίο πέλαγος, το ινδικό πέλαγος και το νότιο; Κρήτη. Τι εννοείτε ομάδες; Πελοπόννησος. 10. Ε: Ποια είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και πού βρίσκεται; Α: Δε γνωρίζω. 11. Ε: Πώς χωρίζεται η Πελοπόννησος από τη Στερεά Ελλάδα; Α: Δε γνωρίζω. 12. Ε: Πόσοι ήταν και πού κατοικούσαν οι θεοί κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία; Γνωρίζετε κάποια ονόματα; Α: Ήταν 12, δε γνωρίζω πού κατοικούσαν. Δίας, Ποσειδώνας. 13. Ε: Σε ποια γεγονότα αναφέρονται τα ποιήματα του Ομήρου, Ιλιάδα και Οδύσσεια; Α: [Δεν απάντησε στην ερώτηση]. 14. Ε: Ποιο ισχυρό ελληνικό φύλο είχε ως κυριότερο κέντρο τις Μυκήνες στην Αργολίδα; Α: Δε γνωρίζω. 15. Ε: Ποια εποχή ήταν ο λεγόμενος «Χρυσός Αιώνας», σε ποια πόλη αναφέρεται και ποιος ήταν τότε ο στρατηγός της πόλης; Α: Καποδίστριας; Στον Παπαδόπουλο; 16. Ε: Ξέρετε ποιο θεωρείται το πιο σημαντικό έργο της κλασικής εποχής και πώς ονομάζεται ο ναός που αποτελεί το κέντρο του; Α: Όχι. 17.Ε: Γνωρίζετε κάποια αρχαία θέατρα; Α: Στην Αθήνα, το μεγάλο το … Δε γνωρίζω. 18. Ε: Τι ήταν το μαντείο των Δελφών; Α: Δε γνωρίζω. 19. Πού βρέθηκαν μακεδονικοί τάφοι καθώς και ο τάφος του Βασιλιά Φιλίππου; Α: Δε γνωρίζω. 20. Ε: Πόσους αιώνες διήρκεσε η βυζαντινή αυτοκρατορία και ποια ήταν η πρωτεύουσα; Α: Σαράντα; Δε γνωρίζω. 21. Ε: Ποιος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Α: Δε γνωρίζω. 22. Ε: Πότε άρχισε η Ελληνική Επανάσταση και από πού; Πότε ξεκίνησε η επόμενη; Α: Από τους Τούρκους το 1821. 23. Ε: Από ποια περιοχή άρχισε η Ελληνική Επανάσταση; Α: Τι εννοείτε από ποια περιοχή; 24. Ε: Πότε ιδρύθηκε το ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και με ποια Συνθήκη; Α: Το 1940; 25. Ε: Ποιος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης και ποια είναι τα πιο γνωστά έργα του; Α: Δε γνωρίζω. 26. Ε: Πότε έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή και τι επιπτώσεις είχε στην Ελλάδα; Α: Δε θυμάμαι. 27. Ε: Ποια περίοδος ονομάζεται Κατοχή; Τι σημαίνει η λέξη «Κατοχή»; Α: Πριν τον πόλεμο σημαίνει, δε γνωρίζω ημερομηνία. 28. Ε: Πότε είχαμε επταετή στρατιωτική δικτατορία; Α: Δε θυμάμαι, δεκαετία του ’60; Γ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ 1. Ε: Πότε καταργήθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο; Α: Δε γνωρίζω. 2. Ε: Ποιο πολίτευμα έχουμε; Α: Τι εννοείτε; Δημοκρατία; Δε θυμάμαι. 3.Ε: Ποιος είναι ο ανώτατος άρχοντας του κράτους; Α: Ο Παπαδόπουλος; 4. Ε: Ποιο κόμμα κυβερνάει σήμερα και με ποιον αρχηγό; Α: Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 5. Πόσα χρόνια διαρκεί η θητεία του πρωθυπουργού και ποιος τον εκλέγει; Α: 4 χρόνια, από τον κόσμο, οι πολίτες. 6. Ε: Αναφέρετε ονόματα πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης. Α: Καραμανλής, Τσίπρας, Παπανδρέου. 7. Ε: Γνωρίζετε ποια είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Α: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα γνωρίζω όλα, ΠΑΣΟΚ. 8. Ε: Μπορείτε να αναφέρετε κάποιους βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης; Α: Ο κύριος … 9. Ε: Μπορείτε να μας πείτε πόσοι είναι οι βουλευτές στη Βουλή και ποιο είναι το έργο τους; Α: Είναι δύο ή τέσσερις, δεν τα γνωρίζω. 10. Ε: Γνωρίζετε ονόματα σημερινών υπουργών και τα αντίστοιχα υπουργεία τους; Α: Δεν τα γνωρίζω. 11. Ε: Ποιος είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας; Α: Δε θυμάμαι. 12. Ε: Αναφέρετε κάποιους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης. Α: Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη, Νέα Απολλωνία, Ζαγκλιβέρι. 13. Ε: Γνωρίζετε να μας πείτε κάποιες προσωπικότητες Ελλήνων, ποιητές, μουσικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.λπ. γνωστές παγκοσμίως; Α: Σάκης Ρουβάς, Ελύτης. 14. Ε: Γνωρίζετε πότε έγιναν οι τελευταίοι ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα; Α: 2004. 15. Ε: Τι είναι το Ε.Σ.Υ.; Α: Δε θυμάμαι. 16. Ε: Τι είναι το Α.Σ.Ε.Π.; Α: Είναι για διορισμούς. 17. Πείτε μας κάποια θέματα της επικαιρότητας που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα. Α: Με τον κύριο Λ., με τις αστυνομίες που γίνονται». Κατόπιν αυτών και αφού αξιολογήθηκε με Α για την Επάρκεια Γλώσσας και με Γ για καθένα από τους τομείς της Ένταξης στην Οικονομική και Κοινωνική Ζωή και της Δυνατότητας Ενεργού και Ουσιαστικής Συμμετοχής στην Πολιτική Ζωή, η Επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά για την πολιτογράφηση του αιτούντος, με την ακόλουθη αιτιολογία: «Ο … … του …, υπήκοος Αλβανίας, ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1991 και ζει στη χώρα με τους γονείς του. Γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη και την ανάγνωση του κειμένου, το οποίο όμως δεν κατανόησε πλήρως. Δεν έχει σταθερά εισοδήματα, ούτε μόνιμη εργασία, ενώ, παρά το γεγονός ότι έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο μέχρι τη Β’ Γυμνασίου, δεν απάντησε σε βασικές ερωτήσεις γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού της Ελλάδας. Δεν είναι εξοικειωμένος με τους θεσμούς και τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος, ούτε είναι ενήμερος με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο υποψήφιος γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα, δεν έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και δεν έχει επαρκή δυνατότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας». Κατά της αρνητικής αυτής εισήγησης, ο αιτών υπέβαλε τις από 15.7.2021 αντιρρήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν με την υπ’ αριθμ. …/10.1.2023 απόφαση του Συμβουλίου Ιθαγένειας του Υπουργείου Ιθαγένειας. Ενόψει αυτών, η αίτηση πολιτογράφησης του αιτούντος απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη υπ' αριθμ. …/…/…/3.4.2023 απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών), με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις για την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό, δεν έχει ενταχθεί στην οικονομική ζωή της Χώρας και δεν έχει την δυνατότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή αυτής.
6. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση ο αιτών ισχυρίζεται ότι η προσβαλλόμενη πράξη αντίκειται στο άρθρο 5Α' παρ. 1 δ’ του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, διότι γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα, ζει στην Ελλάδα από το έτος 1991, ήτοι επί 32 χρόνια, ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του είναι Έλληνες πολίτες, εργάζεται αδιάκοπα από το έτος 2007 είτε ως εργάτης είτε στον χώρο της εστίασης, έχοντας ήδη σχεδόν 1.400 ημερομίσθια, έχει συμμετάσχει σε ομάδα ποδοσφαίρου και γνωρίζει κρίσιμα στοιχεία της επικαιρότητας, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις υπ’ αριθμ. 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 12 του κεφαλαίου «Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ», ενώ επαρκείς πρέπει να θεωρηθούν και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις υπ’ αριθμ. 4, 6, 7, 12 και 14 του κεφαλαίου «Γ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ». Επίσης, υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι αόριστη, διότι δεν συναρτά τις γνώσεις του με το εκπαιδευτικό του επίπεδο (φοίτηση έως την Β’ Γυμνασίου) και, επίσης, αναιτιολόγητη, διότι δεν τεκμηριώνει επαρκώς το απόλυτο και κατηγορηματικό συμπέρασμα ότι δεν έχει ενταχθεί στην οικονομική ζωή της Χώρας, ούτε έχει την δυνατότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή αυτής, επιπλέον δε αντίκειται στην κατ’ άρθρο 25 παρ. 1 δ’ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, στην κατ’ άρθρο 8 της ΕΣΔΑ αρχή της χρηστής διοίκησης, στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και στην αρχή του κράτους δικαίου.
7. Επειδή, οι θεσπιζόμενες με τις ανωτέρω διατάξεις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης παρίστανται πρόσφορες προκειμένου να αποδειχθεί η διαπίστωση της ύπαρξης γνήσιου δεσμού των αιτούντων αλλοδαπών με την Ελλάδα. Τούτο δε, διότι η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών (επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού, συνηθειών του ελληνικού λαού και τρόπου λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος, ικανότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της Χώρας και ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτής) παρίσταται κατάλληλη προκειμένου να τεκμηριωθεί ο σύνδεσμος των ανωτέρω προσώπων προς την Ελλάδα, η ύπαρξη γνήσιου δεσμού τους προς την ελληνική κοινωνία, η ένταξή τους σε αυτήν και, τελικώς, η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην Χώρα, η οποία αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας με την διαδικασία της πολιτογράφησης. Συνεπώς, αβασίμως προβάλλεται με την κρινόμενη αίτηση ότι οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5Α του ΚΕΙ για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών είναι μη νόμιμες, καθόσον, κατά τα προβαλλόμενα, αντίκεινται στις αρχές της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου.
8. Επειδή, περαιτέρω, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κρίση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, στην οποία στηρίζεται η προσβαλλόμενη πράξη, παρίσταται νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη, δεδομένου ότι καταγράφεται στο οικείο πρακτικό αναλυτικά το περιεχόμενο της προσωπικής συνέντευξης του αιτούντος, η οποία ελήφθη υπόψη προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις για την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό, δεν έχει ενταχθεί στην οικονομική ζωή της Χώρας και δεν έχει την δυνατότητα ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτική ζωή αυτής. Εξάλλου, ο αιτών δεν αμφισβητεί, προβάλλοντας ειδικότερες αιτιάσεις, το περιεχόμενο του εν λόγω πρακτικού, δεδομένου ότι όσα ισχυρίζεται δεν πλήττουν την διακρίβωση της διαπιστωθείσας ανεπάρκειάς του, ενώ αλυσιτελώς επικαλείται το μορφωτικό του επίπεδο ως παράμετρο διαμόρφωσης της κρίσης της γνωμοδοτικής επιτροπής, διότι οι ερωτήσεις που του τέθηκαν προς διάγνωση των επίμαχων προϋποθέσεων άπτονται ζητημάτων που συνδέονται με απολύτως βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ελληνική εθνική ταυτότητα, όπως η γλώσσα, η ιστορική καταγωγή, η ιστορική πορεία, η γεωγραφία, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, οι κοινωνικοπολιτικοί θεσμοί και δεν απαιτούν συγκεκριμένο επίπεδο μόρφωσης. Εν συνεχεία, τα στοιχεία που επικαλείται ο αιτών, τα οποία αφορούν τον χρόνο διαμονής του στην Ελλάδα και τους προσωπικούς, οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει στην Χώρα, προβάλλονται αβασίμως, καθόσον δεν συνδέονται με τις προϋποθέσεις που τάσσονται στον νόμο για την απόδειξη της ένταξης στην οικονομική ζωή της Χώρας και της δυνατότητας ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής στην πολιτικής ζωή αυτής. Εφόσον, τέλος, η μη χορήγηση στον αιτούντα της ελληνικής ιθαγένειας, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, στηρίχθηκε στην έλλειψη νομίμων προϋποθέσεων, απορριπτέοι αποβαίνουν και οι λόγοι ακύρωσης κατά τους οποίους, η μη ικανοποίηση του αιτήματός του από την Διοίκηση αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ενόψει του μακρού χρόνου διαμονής του στην Χώρα (από το έτος 1991) και της συνεπεία αυτής ένταξής του στην ελληνική κοινωνία.
9. Επειδή, κατ' ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση και να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου το παράβολο που καταβλήθηκε, κατ’ άρθρο 36 παρ. 4 εδάφ. β’ του π.δ/τος 18/1989. Τέλος, κατ' εκτίμηση των περιστάσεων, πρέπει να απαλλαγεί ο αιτών από την καταβολή των δικαστικών εξόδων, κατ’ άρθρο 275 παρ. 1 εδάφ. ε’ του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α’ 97), που εφαρμόζεται στην προκείμενη περίπτωση δυνάμει του άρθρου 4 παρ. 1 περ. στ’ του ν. 702/1977 (Α’ 268).
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως.
Διατάσσει την κατάπτωση του καταβληθέντος παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.
Απαλλάσσει τον αιτούντα από την καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Η διάσκεψη του Δικαστηρίου έγινε στην Αθήνα στις 11.4.2024 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 18.4.2024.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΣΑΠΑΚΙΔΟΥ
Η Sakkoulas-Online.gr χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών της, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση της Sakkoulas-Online.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Περισσότερα