Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Γενικά νέα


 

14 Μαΐ 2018

ΣτΠ: Καθιέρωση διαδικασίας στο ΚΕΑΟ για επιστροφή κατασχεθεισών καταθέσεων προερχόμενων από ακατάσχετες κοινωνικές παροχές

Με αφορμή σχετικές αναφορές, ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε σε παρέμβαση προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τις κατασχέσεις του ΚΕΑΟ σε τραπεζικές καταθέσεις προερχόμενες από ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα ή από άλλες ακατάσχετες κοινωνικές παροχές.

Στις περισσότερες εξετασθείσες περιπτώσεις, οι κατασχέσεις συντελέστηκαν εν αγνοία των δικαιούχων των ακατάσχετων παροχών. Για παράδειγμα, είτε ο οφειλέτης για τον οποίο επιβλήθηκε κατάσχεση ήταν όχι ο δικαιούχος της ακατάσχετης παροχής αλλά συγγενής του ή άλλος τρίτος συνδικαιούχος στον δεσμευθέντα τραπεζικό λογαριασμό, είτε η ατομική ειδοποίηση του ΚΕΑΟ στάλθηκε προς παλαιά διεύθυνση του οφειλέτη, που είχε ορθά καταχωρηθεί στα σχετικά μητρώα κατά τον χρόνο δημιουργίας της οφειλής, αλλά στη συνέχεια έπαυσε να ισχύει.

Εξαιτίας δε της ανυπαίτιας άγνοιάς τους, οι δικαιούχοι των παροχών δεν είχαν δηλώσει ως ακατάσχετο τον κρίσιμο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε σχετικό γενικού περιεχομένου έγγραφο προς το ΚΕΑΟ και τον ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι τίθεται ζήτημα παραβίασης των διατάξεων που προβλέπουν το ακατάσχετο των εν λόγω επιδομάτων και λοιπών παροχών, εξαιτίας του ότι δεν είχε θεσπιστεί από τη Διοίκηση διαδικασία ανάκτησης από τους δικαιούχους των ποσών καταθέσεων από ανάλογες παροχές.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι η έλλειψη ανάλογης θεσπισμένης διαδικασίας έθετε σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαιούχων των παροχών αυτών, για την διασφάλιση της οποίας υφίστανται οι διατάξεις περί ακατασχέτου. Για τους λόγους αυτούς και επειδή ανάλογη διαδικασία είχε θεσπιστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) για τις δικές της κατασχέσεις, ο Συνήγορος πρότεινε στον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ την έκδοση γενικού εγγράφου για τη διασφάλιση της επιστροφής των κατασχεθέντων ποσών σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη με τη Συντονίστρια και με την Προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ στις 21 Φεβρουαρίου 2018.

Κατόπιν αυτών, η πρόταση του Συνηγόρου έγινε δεκτή και η Συντονίστρια του ΚΕΑΟ εξέδωσε έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες με το οποίο καθιερώθηκε συγκεκριμένη διαδικασία για τον περιορισμό της κατάσχεσης σε αυτές τις περιπτώσεις και την επιστροφή των ακατάσχετων ποσών στον θιγέντα δικαιούχο, μετά από αίτησή του, συνοδευόμενη από τα κατά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα.