Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Γενικά νέα


 

1 Φεβ 2019

ΣτΠ: Επιστροφή από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, με αίτημα τη διαμεσολάβησή του για την επιστροφή από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.

Σύμφωνα με τα έγγραφα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Ανεξάρτητης Αρχής, κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας, το ακίνητο εντοπίστηκε σε αστική περιοχή και καταβλήθηκε το ανάλογο τέλος κτηματογράφησης. Η ενδιαφερόμενη πολίτης, όμως, ελέγχοντας την καταγραφή του ακινήτου, διαπίστωσε ότι αυτό βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, με συνέπεια το τέλος κτηματογράφησης να είναι χαμηλότερο και να προκύπτει ένα ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν. Η πολίτης απευθύνθηκε εγγράφως με αίτηση και ηλεκτρονικό μήνυμα, αλλά και τηλεφωνικώς προς την υπηρεσία, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση και για το λόγο αυτό, προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη την 1η Οκτωβρίου 2018.

Κατά την άσκηση της διαμεσολάβησής του, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε κωλυσιεργία του Ελληνικού Κτηματολογίου στην εξέταση της εκκρεμούσας αίτησης, η οποία όπως διαπιστώθηκε δεν είναι η μοναδική, με αποτέλεσμα τη μη εκκαθάριση και επιστροφή του οφειλόμενου ποσού. Η Αρχή παρενέβη τηλεφωνικώς και εγγράφως, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση του αιτήματος και την επιστροφή του ποσού.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε εγγράφως την 27η Νοεμβρίου 2018, ότι η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου προέβη στην επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού και στην πίστωση του λογαριασμού της ενδιαφερομένης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με βάση την εμπειρία της Ανεξάρτητης Αρχής, η μετάβαση του Κτηματολογίου από τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας στο καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠ∆∆) έχει επιφέρει σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία του.