Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Γενικά νέα


 

3 Αυγ 2017

ΣτΠ: Επαναχορήγηση προνοιακού επιδόματος σε ανήλικη με βαριά αναπηρία

Κοινωνική υπηρεσία Δήμου της περιφέρειας, με σύμφωνη γνώμη γονέων ανήλικης που έπασχε από σοβαρή αναπηρία, ζήτησε τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να επαναχορηγηθεί στο παιδί επίδομα αναπηρίας, μετά από μακρόχρονη διακοπή του, χωρίς ευθύνη της δικαιούχου. Στην πορεία της διερεύνησης, διαπιστώθηκε αλλαγή στάσης της υπηρεσίας και ο κηδεμόνας της ανήλικης υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά λόγω επιγενόμενης σύγκρουσης συμφερόντων.

Ειδικότερα, το πρόβλημα αφορούσε επίδομα βαριάς αναπηρίας που λάμβανε η ανήλικη, του οποίου προβλεπόταν η διακοπή για όσο χρόνο νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης. Μετά την έξοδο από το κέντρο, οι γονείς ζήτησαν από την κοινωνική υπηρεσία τη συνέχιση της χορήγησης. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς εσφαλμένα απαιτήθηκε να υποβληθεί το παιδί εκ νέου στη  διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ για να λάβει πλέον το προνοιακό επίδομα, ως νέος δικαιούχος, αν και διέθετε διάγνωση πιστοποίησης αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Η θέση της υπηρεσίας βασιζόταν σε συσταλτική ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας, που κατέληγε σε εξομοίωση των πολιτών, των οποίων είχε διακοπεί προσωρινά το επίδομα, με εκείνους που ζητούσαν για πρώτη φορά χορήγηση. Ο Συνήγορος επισήμανε ότι από τη διατύπωση της σχετικής διάταξης προέκυπτε με σαφήνεια η πρόβλεψη (προσωρινής) «διακοπής» και όχι «παύσης» του επιδόματος, για όσο χρόνο διαρκούσε η νοσηλεία. Επομένως, σε περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει περιθώριο αποκατάστασης ή βελτίωσης της υγείας του δικαιούχου (σύμφωνα με την υπάρχουσα πιστοποίηση), το αληθές νόημα του νόμου, οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας προς τον διοικούμενο αλλά και η επιταγή  του άρθρου 3 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (να λαμβάνεται κατά προτεραιότητα υπόψη το συμφέρον του παιδιού στις αποφάσεις που το αφορούν) επιβάλλουν στη διοίκηση να συνεχίσει απλά τη χορήγηση, με την κατάθεση του εξιτηρίου από το κέντρο.

Μετά από την επανειλημμένη παρέμβαση του Συνηγόρου προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υιοθέτησε τις θέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής και κατόπιν σχετικής υπόδειξης η κοινωνική υπηρεσία τελικά χορήγησε το επίδομα αναδρομικά, καλύπτοντας και το διάστημα από την έξοδο της ανήλικης από το κέντρο.