Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

26 Μαΐ 2023

ΕγκΕισΑΠ 11/2023: Αντιμετώπιση αιτημάτων έκτακτης άδειας εξόδου κρατουμένων - σεβασμός προσωπικής και οικογενειακής ζωής

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος στους Εισαγγελείς της χώρας, αναφέρεται στην από 13.12.2022 απόφαση του ΕΔΔΑ επί της υπ’ αριθμ. 37830/16 προσφυγής (υπόθεση Γ.Τ. κατά Ελλάδας), σχετικά με την προστασία του δικαιώματος σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (κατ’ άρθρ. 8 ΕΣΔΑ), οι οποίοι ζητούν να λάβουν έκτακτη άδεια εξόδου, προκειμένου να επισκεφτούν βαρέως νοσούντες, ή να παραστούν στην κηδεία στενών συγγενών.

Στην προκειμένη υπόθεση, απορρίφθηκαν χωρίς επαρκή αιτιολογία τα σχετικά αιτήματα του κρατουμένου και προσφεύγοντος στο ΕΔΔΑ, το μεν πρώτο για να επισκεφτεί την βαρέως ασθενούσα μητέρα του στο νοσοκομείο Σάμου, το δε δεύτερο για να παραστεί στην ταφή της στη Χίο. Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 8 της Σύμβασης, διότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν βάσισε τις απορριπτικές αποφάσεις επί εξατομικευμένης και εμπεριστατωμένης εξετάσεως των αιτημάτων, ούτε στάθμισε τα διακυβευόμενα συμφέροντα, ήτοι αφενός το ως άνω δικαίωμα του κρατουμένου, αφετέρου τις επιταγές περί προασπίσεως της δημόσιας τάξης και προλήψεως του εγκλήματος, ώστε να προκύπτει ότι η απόρριψη ήταν αναγκαία.

Κατόπιν αυτών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι οι αποφάσεις επί αιτημάτων κατ’ άρθρ. 57 του Σωφρονιστικού Κώδικα, πρέπει να αιτιολογούνται ειδικώς και εμπεριστατωμένα, όπως όλες οι εισαγγελικές διατάξεις. Σε περίπτωση δε απόρριψης θα πρέπει να έχουν εξετασθεί επιμελώς οι παράμετροι της αναγκαίας συνοδείας, της χρονικής διάρκειας της άδειας, των μεταφορικών μέσων και της υπηρεσιακής δαπάνης. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι, μετά την τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα, η άδεια μπορεί να είναι διάρκειας 48 ωρών (αντί 24). Εξάλλου η επιμελής άσκηση των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών ελέγχεται πλέον θεσμικά στο πλαίσιο της Επιθεώρησης.

 

 

Σύνδεσμος

 
ΕγκΕισΑΠ 11/2023 - Πλήρες κείμενο