Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Γενικά νέα


 

10 Νοε 2017

ΑΠΔΠΧ: Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων για το 2016 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2016.

Κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης, ο Πρόεδρος της Αρχής, επεσήμανε ότι “το 2016 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων που ίσχυαν για 20 χρόνια. Απομένουν πλέον λιγότερο από επτά μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής ενός νέου νομικού πλαισίου, τον Μάη του 2018, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων, αλλά και της Οδηγίας για την προστασία δεδομένων στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας. Επιπλέον, στο στάδιο τελικής διαμόρφωσης είναι και ο Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-Privacy)”. Παράλληλα τόνισε ότι “υπάρχει ανάγκη να ληφθούν σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργούν με σαφές καθεστώς ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς να αποτελούν ένα στεγανό χώρο εξαιρούμενο από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για το έργο του, επεσήμανε το πόσο χρήσιμο είναι το γεγονός ότι στην έκθεση έχει προστεθεί  “ένα είδος λημμάτων από τα οποία βρίσκει κανείς τη «νομολογία» σας - για να χρησιμοποιήσω μια φράση που σας είναι οικεία από την πρότερη ιδιότητά σας - δηλαδή περιλήψεις των αποφάσεών σας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Γιατί και κατανοητές είναι και βοηθούν όλους τους ανθρώπους στην πράξη αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανεξαρτησία σας δεν είναι βεβαίως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, αλλά πάντως είναι μια ανεξαρτησία που προσιδιάζει σ’ εκείνη της Δικαιοσύνης. Και αυτή η ώσμωση - ας το πω έτσι - και η επικοινωνία με την Δικαιοσύνη της Επιτροπής είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε ό,τι αφορά την ερμηνεία και τις πρακτικές που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε”.