Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

19 Μαΐ 2022

ΑΠ 376/2022 Τμ.ΣΤ: Κακουργηματικής μορφής η κατοχή και προμήθεια πορνογραφικού υλικού, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με χρησιμοποίηση ανηλίκων έως 15 ετών

Δεκτή η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης μόνο ως προς το σκέλος της ποινής, των καταδικασθέντων για την πράξη της προμήθειας και κατοχής πορνογραφικού υλικού ανηλίκων έως 15 ετών, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το δικαστήριο της ουσίας, ενώ αναγνώρισε τη συνδρομή δύο ελαφρυντικών περιστάσεων, του προτέρου σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, εντούτοις παρέλειψε να εφαρμόσει την ευμενέστερη διάταξη του άρθρου 85 ΠΚ και να μειώσει περαιτέρω την ποινή. Ειδικότερα, η νέα διάταξη προβλέπει διαφορετικό πλαίσιο ποινής σε περίπτωση συρροής περισσότερων λόγων μείωσης ή και ελαφρυντικών περιστάσεων, αντίθετα με την παλαιότερη διάταξη που προέβλεπε άπαξ μείωση της ποινής, συνυπολογιζόμενων των λόγων.

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος απορρίπτοντας τον προβαλλόμενο λόγο αναίρεσης, δέχτηκε ότι η προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού μπορεί να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, εφόσον η παραγωγή του συνδέεται με χρησιμοποίηση ανηλίκων έως 15 ετών. Μάλιστα, επισημαίνει ότι κακουργηματική μορφή για τον ίδιο λόγο μπορούν να λάβουν όλοι οι τρόποι τέλεσης που αναφέρονται στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου 348Α ΠΚ και όχι μόνο αυτός της παραγωγής του υλικού. Ενώ, στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται να συντρέχει κίνδυνος μεταδόσεως του υλικού, ώστε η εκάστοτε απόφαση να χρήζει σχετικής ειδικής αιτιολογίας.

Περαιτέρω, κρίθηκε επαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση του δικαστηρίου της ουσίας ως προς όλα τα επιμέρους στοιχεία της υπόστασης του αδικήματος. Ομοίως αιτιολογημένη ήταν και η απόρριψη ως ουσιαστικά αβάσιμου του ισχυρισμού του κατηγορουμένου περί πραγματικής πλάνης ως προς το περιεχόμενο των αρχείων. Το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, είχε λάβει υπόψη ότι ο κατηγορούμενος ήταν γνώστης του διαδικτύου, εργαζόταν σε εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, ενώ το πάθος του ήταν να σπάει κλειδωμένα αρχεία, τα οποία αποθήκευε και κατείχε. Τέλος, κρίθηκε ότι το Δικαστήριο της ουσίας έλαβε υπόψη όλα τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μνημόνευσε, χωρίς αυτό να αναιρείται από το γεγονός ότι εξήρε την αποδεικτική αξία της κατάθεσης του μάρτυρα κατηγορίας.

 

 

Σύνδεσμος

 
ΑΠ (Ποιν.) 376/2022 Τμ.ΣΤ - Πλήρες κείμενο