Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

24 Φεβ 2021

ΔιατΕισΕφΑθ 34/2020: Η απόλυση υπό όρο καταλαμβάνει την εκτέλεση μεταγενέστερης συγχωνευτικής απόφασης. Αρμοδιότητα Εισαγγελέα του δικαστηρίου που την εξέδωσε

Η Εισαγγελέας κλήθηκε να άρει τις αμφιβολίες σχετικά με εκτέλεση της επιγενόμενης συγγωνευτικής απόφασης σε βάρος της αιτούσας, η οποία είχε ήδη εκτίσει την ποινή της βάσει προηγούμενης συγχωνευτικής απόφασης και απολυθεί υπό όρο.

Ειδικότερα, η αιτούσα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης εβδομήντα ετών και σαράντα εννέα μηνών κατά συγχώνευση και είχε εκτίσει την ποινή της στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Γυναικών), οπότε είχε απολυθεί με Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, καθώς πληρούσε τις προϋποθέσεις κατ’ άρθρ. 105 πΠΚ. Στη συνέχεια, είχε καταδικαστεί για άλλα αδικήματα που είχε τελέσει σε προηγούμενο από την κράτησή της χρόνο και είχε επιτύχει την έκδοση νέας συγχωνευτικής απόφασης του ΜονΕφΚακ Αθηνών, με την οποία της είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης ενενήντα τριών ετών και εκατόν σαράντα ενός μηνών, με ποινή βάσης την προηγούμενη απόφαση. Κατόπιν, εκδόθηκε η υπό κρίση υπ’ αριθμ. 234/2020 συγχωνευτική απόφαση του ΜονΕφΚακ Αθηνών, η οποία μετά από νέα επιμέτρηση, με ποινή βάσης την αμέσως προηγούμενη απόφαση, καθόρισε συνολική ποινή κάθειρξης ενενήντα τριών ετών (93) και εκατόν σαράντα ενός (141) μηνών.

Ωστόσο, μετά και την έκδοση της τελευταίας απόφασης, η εκτιτέα ποινή εξακολουθούσε να είναι διάρκειας είκοσι (20) ετών, ενώ η αιτούσα κατά την απόλυσή της είχε ήδη εκτίσει με ευεργετικό υπολογισμό ποινή άνω των 3/5 της εκτιτέας αυτής ποινής και είχε παραμείνει στο κατάστημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1/3 αυτής.

Κατόπιν αυτών, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, αρμόδιος να κρίνει περί την εκτελεστότητα της τελευταίας συγχωνευτικής απόφασης κατ’ άρθρ. 549 & 562 ΚΠΔ, δέχτηκε την αίτηση και όρισε ότι η προηγειθείσα απόλυση της αιτούσας με τους όρους που είχαν ήδη επιβληθεί με τη Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, καταλαμβάνει και την εκτέλεση της τελευταίας ως άνω συγχωνευτικής απόφασης του Εφετείου.

 

 

Σύνδεσμος

 
ΔιατΕισΕφΑθ 34/2020 - Πλήρες κείμενο