Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

15 Ιαν 2021

Εγκύκλιος ΕισΑΠ 2/2021: Διαδικασία επί αυτοφώρου πλημμελήματος σε βάρος δικηγόρου

Σε συνέχεια των οδηγιών που είχαν δοθεί με την υπ’ αριθμ. 8/2011 ΓνωμΕισΑΠ και την υπ’ αριθμ. 1/2001 ΕγκΕισΑΠ και με αφορμή σχετική επιστολή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε Εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες της χώρας, σχετικά με την σύλληψη και προσαγωγή δικηγόρων, ως προσώπων ιδιάζουσας δωσιδικίας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι ως άνω οδηγίες είχαν εκδοθεί πριν τη νομοθετική μεταβολή που επήλθε με τον νέο ΚΠΔ και τον Ν. 4194/2013. Έτσι, η διάταξη του άρθρου 39 του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων αποκλείει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας κατ’ άρθρ. 418 ΚΠΔ και της κράτησης δικηγόρου για πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει. Εξάλλου, όπως υποστηρίζεται, η μεταγενέστερη γενική διάταξη του άρθρου 418 ΚΠΔ δεν έχει καταργήσει την προγενέστερη μεν αλλά ειδικότερη διάταξη του άρθρου 39 ΚΔ.

Πάντως, ο Αντιεισαγγελέας προτρέπει τους Εισαγγελείς να κάνουν χρήση της ευχέρειας να δίνουν εντολή (κατ’ άρθρ. 279 ΚΠΔ) να αφεθεί ελεύθερος και να μην προσάγεται ενώπιόν του ο συλληφθείς, με κριτήρια την βαρύτητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του φερόμενου ως δράστη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, τούτο κρίνεται αναγκαίο όταν ο συλληφθείς έχει τη δικηγορική ιδιότητα και το πλημμέλημα για το οποίο κατηγορείται σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του, ενόψει του κινδύνου να εκτεθεί η Πολιτεία στον κίνδυνο παραβίασης του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη  του εντολέως του συλληφθέντος δικηγόρου (κατ’ άρθρ. 6 παρ. 3 της ΕΣΔΑ).

Συνοψίζοντας, η Εγκύκλιος επισημαίνει ότι, η κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη. Ο συλλαβών ανακριτικός υπάλληλος δεν πρέπει να τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που θα οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσής του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή και σύννομη ακόμη και η τηλεφωνική εισαγγελική εντολή αυτός να αφεθεί ελεύθερος, κατά τα ως άνω κριτήρια.

 

 

Σύνδεσμος

 
ΕγκΕισΑΠ 2/2021 - Πλήρες κείμενο