Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομολογία


 

22 Σεπ 2020

ΣυμβΕφΛαμ 51/2020: Απόρριψη αιτήματος επανάληψης ποινικής διαδικασίας, λόγω πλαστότητας εγγράφου που άσκησε ουσιώδη επιρροή στην απόφαση

Απορρίπτεται η αίτηση επανάληψης της διαδικασίας κατ’ άρθρ. 525, 528 και 529 ΚΠΔ, του κατηγορουμένου που καταδικάστηκε αμετάκλητα για τις πράξεις της εκχέρσωσης αναδασωτέας δημόσιας δασικής έκτασης και ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή.

Ειδικότερα, ο αιτών προσκόμισε νεότερο έγγραφο του Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού, Αναδασμού της αρμόδιας Περιφέρειας, στο οποίο βεβαιωνόταν ότι το πρωτότυπο από 31.07.1957 Πρακτικό Διανομής Βοσκήσιμης Έκτασης δεν βρίσκεται πλέον στην υπηρεσία αυτή και δεν ανευρέθηκε ούτε στο Γενικό Αρχείο του Κράτους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αιτούντος, το προσκομισθέν έγγραφο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο αντίγραφο του εν λόγω Πρακτικού δεν απεικονίζονται υπογραφές, παρά μόνο τα ονόματα των υπογραφόντων, αποδεικνύει ότι αυτό είναι ανυπόστατο. Συνακόλουθα, ζήτησε την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης που θεμελίωσε σε αυτό την κρίση περί της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και του δασικού χαρακτήρα των επίμαχων εκτάσεων γης και, κατά συνέπεια, περί της ενοχής του.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε μεταξύ άλλων ότι, το γεγονός ότι 21 περίπου έτη μετά την αμετάκλητη περάτωση της ποινικής υπόθεσης και 63 έτη μετά την έκδοση του Πρακτικού, το πρωτότυπο αυτού δεν ανευρίσκεται, δεν συνεπάγεται την άνευ ετέρου ανυπαρξία ως προς το νομικό κόσμο (και μάλιστα ex tunc) ή πλαστότητα του εγγράφου (κατ’ άρθρ. 527 ΚΠΔ). Εξάλλου, ούτε ο ίδιος ο αιτών υποστήριξε ευθέως πλαστότητα ή αμφισβήτησε το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτού. Συνεπώς, δεν αποκαλύφθηκε νέο έγγραφο που να οδηγεί με πλήρη βεβαιότητα στην αθώωση του αιτούντος, ή να αποδεικνύει την ανυπαρξία άλλου ουσιώδους εγγράφου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

 

Σύνδεσμος

 
ΣυμβΕφΛαμ 51/2020 - Πλήρες κείμενο