10 Απρ 2024
Με το νέο άρθ. 938 ΚΠολΔ επαναφέρεται περιορισμένα η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμούν οι ανακοπές άρθ. 933 ή 936 ΚΠολΔ, κατά του κύρους εκτέλεσης, χωρίς διάκριση πλέον μεταξύ άμεσης και έμμεσης εκτέλεσης. Μετά τη μερική επαναφορά του άρθ. 938 ΚΠολΔ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης αναστολής και επί αναπληρωματικής και έμμεσης εκτέλεσης, δηλαδή και αυτής που διενεργείται βάσει των άρθ. 945, 946, 947, 950 ΚΠολΔ και επί έμμεσης εκτέλεσης για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων, με μόνες ρητώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις την κατάσχεση ακινήτων και κινητών που υπόκεινται σε φθορά.
Σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτων εξακολουθεί να μην προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου ασκήθηκε η ανακοπή κατά της εκτέλεσης (άρθ. 938 § 2 ΚΠολΔ). Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται, ότι το δικαστήριο του ένδικου μέσου μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση κατ’ αίτηση αυτού που το ασκεί, που υποβάλλεται είτε με το δικόγραφο του ένδικου μέσου είτε με τις προτάσεις. Δυνατότητα προσφυγής στο αρμόδιο για την ανακοπή πρωτοβάθμιο δικαστήριο προς χορήγηση της αναστολής, κατ’ άρθ. 938 § 1 ΚΠολΔ, δεν παρέχεται.
Αλλαγή με σοβαρές συνέπειες αποτελεί ο αποκλεισμός της δυνατότητας να υποβληθεί με αυτοτελές δικόγραφο η αίτηση αναστολής στο δικαστήριο του ένδικου μέσου, ο οποίος θα συνεπάγεται κατά κανόνα ταυτόχρονη έκδοση απόφασης επί του ένδικου μέσου και επί της αίτησης αναστολής.
Με το άρθ. 938 § 3 ΚΠολΔ προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης σημειώματος, η οποία συνιστά μορφή προσωρινής διαταγής, που θα εμποδίζει τη συνέχιση της εκτέλεσης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής ή του ένδικου μέσου αντίστοιχα.
Ο νομοθέτης της νέας ρύθμισης είχε υπ' όψιν του κυρίως την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων μέσω κατάσχεσης και δεν ενέσκυψε στις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η εκτέλεση δεν προχωρεί βάσει κατάσχεσης πραγμάτων ή απαιτήσεων κατά τρίτων, αλλά με άλλα μέσα.
Το δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί η αίτηση για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, μπορεί, ακόμα και εάν είναι αναρμόδιο, να εκδώσει σημείωμα με το οποίο να εμποδίζεται η εκτέλεση μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της αίτησης αναστολής.
ΜΕφΑθ 175/2023 (Ασφ), σε: ΕλλΔνη 1/2024, σχόλιο: Σ.-Σ. Πανταζόπουλος »