Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Πρόσφατη νομοθεσία


 

25 Απρ 2018

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου “Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας”

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου συνιστάται για πρώτη φορά «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής Υιοθεσίας» (εφεξής ΕΣΑνΥ) ως συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό όργανο για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών επί θεμάτων υιοθεσιών και αναδοχών και για τη διάδοση και προώθηση των θεσμών αυτών. Η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου αποτελεί μια καινοτόμο ρύθμιση στο χώρο της παιδικής προστασίας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά επιχειρείται η θέσπιση κεντρικού οργάνου,  που  θα  παρέχει  συμβουλευτική  υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Στο άρθρο 5 θεσμοθετείται για πρώτη φορά η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι ανήλικοι που τοποθετούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα, με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση ή να υιοθετηθούν. Βασικός σκοπός του νομοθέτη είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών, με την προσδοκία ότι η καταγραφή όλων των παιδιών, που βρίσκονται σε μονάδες παιδικής προστασίας, θα καταστήσει ευκολότερη την παρακολούθηση της οικογενειακής αποκατάστασής τους, μέσω του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Παράλληλα, θεσμοθετείται η σύσταση Εθνικού Μητρώου Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι Υποψήφιοι Ανάδοχοι Γονείς από τον εκάστοτε φορέα εποπτείας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καινοτόμο νομοθετική ρύθμιση, καθώς για πρώτη φορά οι Υποψήφιοι Ανάδοχοι Γονείς θα καταχωρούνται σε ένα κεντρικό, εθνικό Μητρώο, πριν από την τοποθέτηση ενός παιδιού σε αυτούς.

Επίσης, με το νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβιώσεως, ενώ τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση απόκτησης της ως άνω ιδιότητας, η προηγούμενη εγγραφή των ανάδοχων γονέων στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων.

Με τις διατάξεις του άρθρου 9 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ. 86/2009 περί των «απαιτούμενων  δικαιολογητικών»,  με  στόχο  τη  σύντμηση  του χρόνου ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας από τους έξι (6) μήνες σε τρεις (3) ενώ για πρώτη φόρα τίθεται ως απώτατο χρονικό όριο παραμονής του υποψήφιου ανάδοχου γονέα στο Εθνικό Μητρώο του άρθρου 6, τα τρία (3) έτη.

Επιπρόσθετα, θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις εκείνες των  παιδιών,  που  καθίσταται  δύσκολη  η  τοποθέτηση τους σε αναδοχή, όπως είναι παιδιά ΑμεΑ ή παιδιά με έντονα  ψυχολογικά  προβλήματα.  Ο  ανάδοχος  γονέας των περιπτώσεων αυτών θα αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και θα του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και συντάξεως. Ακόμη, θεσπίζεται ο θεσμός της βραχυχρόνιας επαγγελματικής αναδοχής, για τις περιπτώσεις του άρθρου 1532 παράγραφος 3 ΑΚ, την οποία μπορεί να εφαρμόσουν μόνο οι εισαγγελικές αρχές.

Επιπλέον, με το άρθρο 19 θεσμοθετείται η πρόβλεψη κυρώσεων τόσο για τους ανάδοχους γονείς, που δεν εκτελούν ορθά το ρόλο τους όσο και για τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών και εισάγονται για πρώτη φορά χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις για τα ΝΠΙΔ που δεν θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων.