17 Μαρ 2017
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την απόφαση της 16ης Μαρτίου 2017 στην υπόθεση Μοδεστού κατά Ελλάδας (αρ. προσφυγής 51693/2013) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).
Το 2010, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, διατάχθηκε η κατ’ οίκον έρευνα σε δεκαπέντε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην Αττική, μεταξύ των οποίων και του προσφεύγοντα, χωρίς όμως αυτός να αναφέρεται ως ύποπτος για την τέλεση των σχετικών αδικημάτων. Η έρευνα διενεργήθηκε παρουσία γείτονα (ολλανδικής καταγωγής), λόγω απουσίας του προσφεύγοντα, και διήρκησε 12μιση ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα.
Ο προσφεύγων υποστήριξε στα εθνικά δικαστήρια ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί κατ’ οίκον έρευνα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα αυτή σε διάταξη νόμου. Το ΕΔΔΑ, υιοθετώντας τη θέση των εθνικών δικαστηρίων, ότι μετά τις νομοθετικές αλλαγές του 2003, 2005 και 2010, καθώς και τη θέση σε ισχύ του ν. 4055/2012, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης, δέχθηκε ότι υφίσταται η προϋπόθεση της πρόβλεψης σε διάταξη νόμου. Ωστόσο, έκρινε ότι η απουσία δυνατότητας προληπτικού ελέγχου, η ασάφεια του εντάλματος έρευνας, η απουσία του προσφεύγοντα, αλλά και η απουσία άμεσου κατασταλτικού ελέγχου καθιστούν το επίμαχο μέτρο δυσανάλογο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, εντός μίας δημοκρατικής κοινωνίας που ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση του σεβασμού του οικιακού ασύλου.
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στα γαλλικά είναι διαθέσιμο εδώ.