Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Βιβλία


Η ηλεκτρονική παρακολούθηση σε υπαίθριους χώρους

Συγγραφείς
Επιμέλεια
ISBN
978-960-445-374-0
Σελίδες
149
Έτος
2008
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 15.0

Ετ. Ελλ. Δικ. Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες/Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης», Η ηλεκτρονική παρακολούθηση σε υπαίθριους χώρους, 2008


Με μια από τις αποφάσεις της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την απόφαση 58/2005, επετράπη, μεταξύ άλλων, η παράταση της λειτουργίας του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), το οποίο είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του δημιουργηθέντος, για τις ανάγκες της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 συστήματος C41, το οποίο αποτελείται από 293 εικονολήπτες (κάμερες) τοποθετημένους σε διάφορα σημεία στο οδικό δίκτυο του Νομού Αττικής, καθώς και 49 προϋπαρχόντων εικονοληπτών (καμερών) μόνον όμως προς εξυπηρέτηση της διαχειρίσεως της κυκλοφορίας των οχημάτων και όχι για άλλους σκοπούς. Την απόφαση αυτή οι αρμόδιοι Υπουργοί προσέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακυρώσεως, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη η σχετική απόφαση. Με άλλη αίτηση, οι Υπουργοί ζήτησαν από το Σ.τ.Ε. την αναστολή εκτελέσεως της πιο πάνω απόφασης, όχι όμως και για το μέρος αυτής που επέτρεπε τη λειτουργία των καμερών μόνον για το σκοπό της διαχειρίσεως της κυκλοφορίας οχημάτων.

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής θα έπρεπε να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως διοικητική πράξη εκτελεστή που καλυπτόταν από το τεκμήριο της νομιμότητας, εφόσον δεν είχε ακυρωθεί δικαστικά, καθώς μάλιστα προερχόταν από Αρχή συνταγματικά προβλεπόμενη. Τούτο δεν συνέβη (τουλάχιστον κατά τη διαδήλωση της 17.11.2007) και οι εικονολήπτες (κάμερες) χρησιμοποιήθηκαν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση πολιτών με αποτέλεσμα την παραίτηση των περισσότερων μελών της εν λόγω Αρχής. Το χειρότερο ήταν όμως ότι για τη δικαιολόγηση της παράβασης του Νόμου έγινε επίκληση μιας απλής εισαγγελικής γνωμοδότησης (που εξέδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και όχι κάποιας δικαστικής απόφασης, ενώ προβλήθηκε η μη εφαρμογή της απόφασης της Αρχής ως συμμόρφωση με τις επιταγές της Δικαιοσύνης!

Τα πιο πάνω περιστατικά, καθώς και η ψήφιση νεότερου νόμου, του ν. 3627/2007, που προέβλεψε περιορισμούς στις σχετικές αρμοδιότητες της Αρχής ήταν η αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικής διημερίδας στη Θεσσαλονίκη στις 14 και 15 Μαρτίου 2008 από την Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες και τον Όμιλο «Αριστόβουλος Μάνεσης».

(από το εισαγωγικό σημείωμα Γ. Κ. Σταυρόπουλου, Αντιπρόεδρου του ΣτΕ).

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online