Αρχική σελίδα Αναζήτηση Sakkoulas-Online.gr
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Βιβλία


Ευθανασία

Συγγραφέας
Επιμέλεια - Διεύθυνση
Σειρά
Αριθ. σειράς
3
ISBN
978-960-445-158-6
Σελίδες
VIII + 173
Έτος
2007
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 16.0

Όμιλος Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, Ευθανασία, 2007


Το τεύχος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική εκδήλωση -με το ίδιο θέμα- του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής (14 και 15.12.2006) και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα, με τον ειδικότερο τίτλο «Ευθανασία και Πολιτισμός», περιέχει κείμενα των Δ. Λυπουρλή, Α. Ζιάκα, Χρ. Γιανναρά, Ι. Πέτρου και Γ. Καρανικόλα η δεύτερη, κάτω από τον ειδικότερο τίτλο «Ευθανασία και Ιατρική Επιστήμη», αποτελείται από τις εισηγήσεις των Χ. Σκούρτη, Ν. Τάσκου και Γ. Καπρίνη και η τρίτη («Ευθανασία και Δίκαιο») απαρτίζεται από κείμενα των Τ. Βιδάλη, Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου και Ι. Μανωλεδάκη.

Οι συγγραφείς προσπαθούν να φωτίσουν το λεπτό και αμφιλεγόμενο πρόβλημα της ευθανασίας ο καθένας από τη σκοπιά της δικής του ειδικότητας, και έτσι η ευθανασία αντιμετωπίζεται στο τεύχος αυτό από τρεις πλευρές: ως φιλοσοφικό και κοινωνικό ζήτημα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως ιατρικό ζήτημα στη βάση των δυνατοτήτων και των επιταγών της ιατρικής επιστήμης, και, τέλος, ως νομικό πρόβλημα, με την έννοια ότι παρουσιάζονται οι νομικές ρυθμίσεις που ισχύουν ή θα πρέπει να ισχύουν ως προς το συζητούμενο θέμα. Το θέμα αυτό προσλαμβάνει στις μέρες μας μία επικαιρότητα, αφενός εξαιτίας της εξέλιξης των υποστηρικτικών ιατρικών πράξεων που παρατείνουν τη ζωή και αφετέρου λόγω της ιδιαίτερης έμφασης που δίνεται στην εποχή μας στην προστασία της ανθρώπινης αυτονομίας.

Οι συγκεκριμένες παράμετροι λαμβάνονται και αυτές υπόψη στις μελέτες του τεύχους, το οποίο, ενόψει και της διεπιστημονικής προσέγγισης που το χαρακτηρίζει, μπορεί να θεωρηθεί ότι συμπυκνώνει πολύ αποτελεσματικά τις διάφορες απόψεις για την ευθανασία και πληροφορεί τον αναγνώστη γι’ αυτές με επιστημονική αρτιότητα, αλλά παράλληλα και με τρόπο κατανοητό σε όλους.

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online